Merhaba,
Bu makalemizde sizlere Server 2019 Additional Domain Controller kaldırma işlemini detaylıca anlatacağız.
Server 2019 ile ilgili diğer tüm makalelerimize bu linkten erişebilirsiniz.
Kaldırma işlemini Additional Domain Controller üzerinden Active Directory Domain Services rolünü kaldırarak yapacağız.
ADC sunucunuz erişilebilir durumda ise bu yolla domain ortamından kaldırmanızı öneriyoruz. Eğer ADC sunucusu erişilebilir durumda değil ise aşağıdaki makalede anlattığımız şekilde işlem yapmanız gerekecektir.
Ortamdan domain controller kaldırmadan önce, FSMO rollerinin hangi sunucuda olduğunu cmd üzerinden netdom query fsmo komutu ile teyit etmeniz gerekmektedir. Eğer kaldıracağınız sunucu üzerinde FSMO rolleri var ise, aşağıdaki makaleler yardımıyla FSMO rollerini taşıdıktan sonra sunucuyu kaldırmanız gerekmektedir.

ADC sunucusu üzerinde Active Directory Users and Computers > Domain Controllers bölümünü kontrol ettiğimizde sunucumuzun DC olarak aktif olduğunu görüyoruz.
Server 2019 Additional Domain Controller Kaldırma

ADC sunucusu üzerinde Server Manager ekranını açıyoruz ve Manage > Remove Roles and Features seçeneği ile rolün kaldırılma işlemini başlatıyoruz.

Select destination server bölümünde sunucumuzu seçerek ilerliyoruz.

Remove server roles ekranında Active Directory Domain Services ve onunla birlikte gelen DNS Server rollerini seçtiğimiz zaman karşımıza çıkan penceredeki tool’lar ile beraber silinmesini Remove Features butonu ile onaylıyoruz.

Onay sonrası karşımıza bir hata ekranı gelecek. ADC kurarken sunucuyu nasıl Promote ediyor isek, sunucuyu kaldırırken de Demote etmemiz gerekmektedir. Demote this domain controller seçeneği ile demote işlemini başlatıyoruz.

Karşımıza gelecek olan Credential ekranında hangi yetkili kullanıcı ile Demote işlemini yapacağımızı seçiyoruz. Default olarak gelen Domain Administrator hesabı ile ilerliyoruz. Dilerseniz aynı yetkilere sahip başka bir kullanıcınız var ise onunla da devam edebilirsiniz.

Warnings ekranında Demote edeceğimiz sunucunun üzerinde bulunan diğer roller listelenmektedir. (DNS Server ve Global Catalog) Onların da silinmesi için Proceed with removal seçeneğini seçerek ilerliyoruz.

New Administrator Password bölümünde sunucumuzun Local Administrator hesabı için parola ataması yapıyoruz. Bunun sebebi ise eğer bir sunucuyu Domain Controller yaparsanız, local administator hesabının disable olmasıdır.

Review Options bölümünde yapacağınız değişikliklerin kısa bir özeti bulunmaktadır. Demote seçeneği ile işlemleri başlatıyoruz.

Demote işlemi tamamlandıktan sonra sunucumuz restart olacağına dair bir uyarı verecek ve restart olacak.

Restart sonrası Local Administrator hesabı ile login oluyoruz.

Sunucumuz artık Domain Controller değil ancak halen domain ortamında. İsterseniz domain’den de çıkartabilirsiniz.
DC Üzerinden Yapılacak Kontroller

DC üzerinden Active Directory Users and Computers > Domain Controllers bölümüne giriyoruz ve ADC sunucumuzun listeden silindiğini teyit alıyoruz.

Daha sonra yine DC üzerinden Active Directoy Sites and Services panelini açıp, kaldırmış olduğumuz sunucuya sağ tıklayarak Delete seçeneğini seçiyoruz. Çıkan onay kutusuna Yes diyerek silinmesini onaylıyoruz.

Son olarak eğer ortamınızda DHCP sunucunuz var ise, Scope Options bölümünde DNS sunucuları penceresini açıp, silmiş olduğunuz sunucunun IP adresini listeden kaldırarak konfigürasyonlarınızı tamamlayabilirsiniz.