Merhabalar,
Bu makalemizde sizlere Windows Server 2019 DHCP kurulumu ve scope oluşturma adımlarını anlatacağız.
Server 2019 ile ilgili diğer tüm makalelerimize bu linkten erişebilirsiniz.
DHCP Nedir?
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol); IP dağıtımını üstlenen sunucu veya başka bir network cihazı ile, ağa katılmak için IP alması gereken network cihazının birbirleri arasında IP atanması için haberleştiği protokolün genel adıdır.
Ağa katılan her yeni cihazın ağdaki diğer cihazlar ile haberleşebilmesi için IP adresi, alt ağ maskesi (Subnet Mask), Ağ geçidi (Gateway) ve DNS sunucu adresi gibi temel bilgileri almış olması gerekmektedir.
DHCP görevini üstlenen sunucu veya ağ cihazları IP adresi ihtiyacı olan bu cihazlara mevcut havuzlarından IP ataması yapmakla görevlidir.
Server 2019 DHCP Kurulumu ve Scope Oluşturma
DHCP rolünü isterseniz hali hazırda başka bir rol kurulu olan sunucunuza, dilerseniz de herhangi bir rol olmayan boş bir sunucuya kurabilirsiniz.

Server Manager ekranından Add roles and features bölümüne giriyoruz.

Before you begin kısmını geçip Installation Type bölümünde Role-based or feature-based installation seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.

Select destination server kısmında DHCP olarak yapılandıracağımız ilgili sunucumuzu seçip ilerliyoruz.

Select server roles listesinde DHCP Server rolümüzü seçip, açılan pencerede de rol ile beraber gelecek olan tool’ları onaylayarak devam ediyoruz.

DHCP Server ekranında kuracağımız rol hakkında kısa bir bildirim yer almaktadır. Next ile devam ediyoruz.

Confirm installation selections ekranında restart gerektirecek bir durum var ise sunucunun restart olması için Restart the destination server automatically if required seçeneğini seçerek çıkan pencereyi Yes olarak işaretliyoruz. Akabinde Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Rol kurulumu devam etmekte…

Rol kurulumumuz tamamlandı. Konfigürasyonları tamamlamak için Complete DHCP configuration seçeneğinini seçiyoruz. Bu ekranı kapatır iseniz Server Manager ana ekranında sağ üst köşedeki ünlem işaretinden de bu seçeneğe ulaşabilirsiniz.

Decription penceresinde ilerleyen aşamalarda neleri konfigüre edeceğimize dair bir bilgi ekranı olmaktadır. Next ile devam ediyoruz.

Authorization bölümünde DHCP sunucuyu konfigüre etmeye yetkili olacak domain kullanıcısını seçebilirsiniz. Domain admin kullanıcısı ile kurulum yaptığımız için onu seçerek Commit ediyoruz.

Summary ekranında Security Group oluştuğuna ve kullanıcımızın DHCP sunucumuzun rolünü işletebilmesi için yetkilendirildiğini gördüğümüz bir bölüm gelmektedir. Close diyerek kurulum aşamasını sonlandırıyoruz.
DHCP Üzerinde Scope Oluşturulması
Rol kurulumumuz tamamlandıktan sonra Administrative Tools klasöründen DHCP panelimizi açıyoruz. DHCP üzerinde Scope oluşturmadan ağda herhangi bir IP dağıtamazsınız.

DHCP ana ekranında IPv4 üzerine sağ tıklayıp New Scope seçeneği ile scope oluşturulmasına başlıyoruz.

Scope Name kısmında Scope için bir isim veriyoruz.

IP Address Range bölümünde ağa yeni katılacak cihazlara dağıtılacak IP’lerin aralığını ve ağ geçidini belirliyoruz. Ağınıza katılan yeni cihazlar belirlediğiniz bu aralık dışında herhangi bir IP adresi alamayacaklardır.

Add Exclusions and Delay ekranında, bir önceki bölümde belirtmiş olduğunuz IP aralığının içinde olan ancak hariç tutulmasını istediğiniz bir aralığı buraya ekleyebilirsiniz.
Örneğin 192.168.200.200 – 192.168.200.250 arası oluşturmak istediğiniz bir Scope’da 220-221-222 IP adreslerinin başka cihazlara dağıtılmasını istemiyorsanız yada o IP adreslerinin kullanan cihazlarınız var ise, bu ekrana başlangıç ve bitiş IP’leri olan 192.168.200.220 – 192.168.200.222 IP adreslerini yazarak onları hariç tutabilirsiniz.

Lease Duration ekranında sunucunuzdan IP alan cihazın bu IP adresini ne kadar süre ile kullanabileceğini belirtebilirsiniz. Örneğin 12 saat kira ile verilen bir IP adresi, bu süre dolana kadar başka bir cihaza verilmez. Bu kira süresini IP alan cihaz da bildiği için bu süre dolduğu zaman istemci cihaz tekrar IP isteğinde bulunur ve 12 saat daha kira süresi almış olur.
Varsayılan olarak gelen kira süresi 8 gündür.

Configure DHCP Options penceresinde kuracağınız Scope’un seçeneklerini şimdi mi yoksa daha sonra mı belirlemek istediğinize dair bir soru karşınıza gelecek. Ayarları şimdiden yapacağımız için Yes, i want to configure these options now seçeneği ile devam ediyoruz.

Router (Default Gateway) bölümünde ağ geçidi rolünü yürüten aygıtınızın (Firewall, modem, backbone switch vs.) IP adresini belirtmeniz gerekmektedir. Burada gireceğiniz IP adresi, sunucunuzdan IP alacak olan cihazların ağ geçidi olarak belirlenecektir.

Domain Name and DNS Servers kısmında kullandığınız domain’in ismini ve DNS sunucu görevini yürüten sunucularınızı girmeniz gerekmektedir. DNS sunucularını dilerseniz IP adresini yazarak, dilerseniz de sunucu adını yazıp Resolve seçeneğiyle isimden IP adresini çözerek ekleyebilirsiniz. Burada gireceğiniz IP adresi, sunucunuzdan IP alacak olan cihazların DNS sunucusu olarak belirlenecektir.

WINS Servers bölümünde domain yapınızda kullandığınız bir WINS sunucu var ise ekleyebilirsiniz. Ortamımızda WINS sunucusu olmadığı için herhangi bir ekleme yapmadan ilerliyoruz.

Activate Scope ekranında ayarlarınızı yaptığınız Scope’un hemen aktive edilip edilmeyeceğini belirtebilirsiniz. Hemen aktive olması için Yes, I want to activate this scope now seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Finish seçeneği ile Scope konfigürasyonlarını tamamlıyoruz.

Windows 10 client bilgisayarımız otomatik IP adresini DHCP sunucumuzdan aldı.

DHCP ekranından Windows 10 client bilgisayarımızın IP aldığını tekrar teyit ediyoruz. Scope ayarlarımız sorunsuz bir şekilde çalışıyor.