Merhabalar,
Bu makalemizde sizlere Windows Server 2019 kurulumunun GUI (Graphical User Interface) olarak nasıl yapılacağını anlatacağız. Normal Windows kurulumundan çok farklı olmamakla birlikte sadece versiyon seçimi ekranında dikkatli bir seçim yapmanız gerekmektedir.
Kurulumu dilerseniz dvd ile dilerseniz de usb bootable bir medya ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada bootable bir usb bellek hazırlamak için birçok yol bulunmaktadır. Dilerseniz bu medyayı Windows cmd aracılığıyla dilerseniz de üçüncü parti yardımcı programları yükleyerek gerçekleştirebilirsiniz.
Server 2019 Kurulumu
Hazırlamış olduğumuz Windows medyasını boot ederek kuruluma başlıyoruz.

İlk ekranımızda Windows’un dil, saat ve klavye düzeni ayarlamalarını yaparak ilerliyoruz.

Install Now butonu ile kurulumu devam ettiriyoruz. İlerleyen yazılarımızda sol alt kısımda görmüş olduğunuz Repair your computer seçeneği ile karşımıza hangi menülerin geldiğini detaylıca anlatıyor olacağız.

Önceki versiyonlarda Core versiyonlar parantez içinde belirtilmekteydi. Ancak Microsoft bu ekranda değişikliğe giderek grafik arayüzlü Windows yükleme seçeneğini parantez içerisinde Desktop Experience şeklinde belirterek bir farklılığa gitti. Biz bu makelemizde GUI (Graphical User Interface) kurulumu yapacağımız için Desktop Experience seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Windows Server 2019’u Core olarak kurmak isterseniz aşağıdaki linkten makalemize erişerek adımları takip edebilirsiniz.
Not : Kullanmış olduğumuz iso medyası Microsoft Evaluation Center üzerinden indirilmiş olduğundan dolayı versiyon seçim ekranında Evaluation versiyonu karşımıza çıkmaktadır. Sizin kurulum için kullanacağınız lisanslı medyalarda bu ibare yer almayacaktır. Elinizde Standard veya Datacenter versiyonlarının lisansı mevcut ise, Evaluation versiyonunu kurmuş olsanız bile cmd üzerinden birkaç komut ile versiyon geçişini hızlı ve sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.
Evaluation Center’a erişmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Lisans sözleşmesini kabul ettiğimize dair tik işaretini seçerek kurulumumuza devam ediyoruz.

Biz bu makelemizde sıfırdan bir kurulum yapacağımız için Custom seçeneğini seçerek devam edeceğiz.
Alt sürümden üst sürüme geçiş yapılmak isteniyor ise Upgrade seçeneği kullanılarak versiyon yükseltme işlemi yapılabilir. Yükseltme işleminde herhangi bir dosya, ayar veya uygulama kaybı yaşanmamaktadır. (Tabi ki her ihtimale karşılık yedek alınması gerekmektedir.)

Karşımıza disk biçimlendirme ekranı geldi. Bu ekranda New butonuna tıklayıp Windows yüklemesini yapacağımız disk bölümünün boyutunu belirtebilirsiniz. Biz herhangi bir değişiklik yapmayıp tek bir partition oluşturacağız. Dilerseniz daha sonra Windows üzerinde de disk boyutlarını düzenleyip yeni partition’lar oluşturabilirsiniz.

Apply butonuna bastıktan sonra Windows, diskimiz üzerinde Recovery ve Boot için ufak partition’lar oluşturdu. Bu partition’ları silmeden Primary olan partition’ı işaretleyip devam ediyoruz.

Windows kurulumumuz başladı.

Yükleme sonrası sunucumuz otomatik olarak restart olacak. Restart sonrasında gelen ekranda sunucunun Local Administrator hesabı için parola belirlemeniz gerekmektedir. Parolayı belirledikten sonra Finish seçeneği ile kurulumumuzu tamamlıyoruz.

Ctrl + Alt + Delete kombinasyonu ile parola giriş ekranına ulaşıp parolamızı girerek Windows’da oturumunuzu açabilirsiniz.
Latest Comments